Povestea noastra

tu alegi unde reînvestim 100% din profitul obţinut:

1. CLUBUL TINERILOR

2. AGENŢIA DE PLASARE & ASISTENŢĂ LA LOCUL DE MUNCĂ

3. SALARIILE TINERILOR CU DIZABILITATI ANGAJATI

4. PROIECTUL PARTENERIAT PENTRU INCLUZIUNE

Clubul Tinerilor este un program al Fundaţiei „Alături de Voi” România unde, periodic, vin în jur de 150 de copii și tineri din medii vulnerabile – cu diverse tipuri de dizabilități, cu părinți plecați la muncă în străinătate, de etnie romă, din familii cu venituri scăzute sau proveniți din centre de plasament. Aici, beneficiază de un pachet integrat de servicii psihologice, sociale și educaționale, care le dezvoltă abilitățile de viață independentă, le asigură continuitatea educației și îi ajută să depășească momentele dificile prin care trec (violență, bullying, consum de alcool şi alte substanţe, separare de părinţi, discriminare, stări emoţionale negative etc). Tot de aici recrutam si tinerii care lucreaza in atelierele UtilDeco. Intervenția este continuată în comunitate, prin activităţi de informare derulate în școli și licee, pe diferite teme, cum ar fi: educație pentru sănătate, inclusiv educaţie sexuală, prevenirea consumului de alcool şi droguri, prevenirea violenței şcolare, prevenirea traficului de persoane ş.a.

Acest serviciu inovativ asigură integrarea tinerilor din grupuri vulnerabile pe piaţa neconvenţională a muncii prin oferirea unui pachet integrat de servicii sociale şi de ocupare: evaluare şi testare competenţe; consiliere şi orientare profesională; calificare profesională; internship la UtilDeco; mediere şi angajare pe piaţa muncii; jobcoaching pentru menţinerea locului de muncă cel puţin 6 luni de la angajare. Oferit anual la peste 30 de tineri şi adulţi din categoria „greu ocupabili”.

Fiind vorba de locuri de muncă protejate, UtilDeco asigură servicii suplimentare de integrare socio-profesională, consiliere și orientare profesională, calificare la locul de muncă și asistență continuă în dezvoltarea individuală a potențialului fiecărui angajat, transformând dizabilitatea în abilitate. În atelierele noastre sunt angajate peste 20 de persoane cu dizabilităţi.

Fondurile europene reprezintă oportunitatea actuală de dezvoltare a României, însă pentru a atrage aceste fonduri e nevoie de cofinanţare cash care poate varia între 2-40% din valoarea proiectului, respectiv de cash flow pentru implementare. ADV România a implementat peste 75 de proiecte europene şi a atras în 14 ani de activitate peste 17 milioane de euro finanţare nerambursabilă, oferind servicii gratuite în comunitate, investind în inovaţie socială, creând locuri de muncă, realizând achiziţii de la operatori economici şi contribuind direct la bugetul consolidat al statului prin taxele şi impozitele plătite anual.

Aici începe povestea noastră

deco-story-1.jpg

2002

Fundaţia Alături de Voi România

Povestea noastră nu are dragoni şi prinţese, este o poveste la care scriem zilnic pagini noi, cu provocări şi eforturi, cu zâmbete şi reuşite.

Uneori, e de ajuns să ai un singur erou principal pentru a începe o poveste. Aşadar, a fost odată că niciodată „Fundaţia Alături de Voi”, înfiinţată în 2002 de către Angela Achitei, cu sprijinul celor de la Holt Internaţional Children’s Service UŞA.

Încă un ONG care trăieşte din donaţii, nimic special – ar putea crede căpcăunii din povestea noastră – un proiect care nu poate supravieţui în timp.

Misiunea a fost incluziunea persoanelor seropozitive HIV şi din alte grupuri vulnerabile, a tinerilor ce proveneau din sistemul de protecţie a copilului aşadar, am început să angajăm psihologi şi asistenţi sociali, să ne dorim un progres în fiecare zi pentru noi şi beneficiarii noştri.

andrei.jpg

A fost odata…

Povestea unui tânăr

Gândeşte-te la povestea unui tânăr dintr-un centru de plasament: obişnuit timp de 18 ani să trăiască într-un ecosistem unde avea asigurate condiţii minime de cazare şi masă. La majorat el nu primeşte cadouri, el este evacuat în stradă, fără a fi pregătit pentru viaţa de zi cu zi.

Cum anii trec ireversibil, am vrut să îi pregătim pe aceşti tineri pentru un viitor în care nu sunt asistaţi social, ci angajaţi model, care pot duce o viaţă normală fără grija zilei de mâine, cu familie, fără dizabilităţi, ci abilităţi.

fish-1.jpg

2006

Un viitor mai bun?

Un vechi proverb spune: Dă-i unui om un peşte şi va fi sătul pentru întreagă zi, învaţă-l să pescuiască şi va fi sătul o viaţă întreagă.

Aşadar, am propus şi câştigat proiecte europene prin care am adus formatori, am cumpărat utilaje, am investit în trainguri de specialitate cu dorinţa de a oferi un loc de muncă persoanelor cu dizabilităţi.

Astfel, Fundaţia Alături de Voi punea piatra de temelie în anul 2008 la ceea ce mai târziu avea să fie cunoscut sub numele de „economie socială”. Noi am ales să nu oferim doar un loc de muncă, ci un întreg pachet de servicii sociale ce include consiliere, training, orientare profesională şi asistenţă la angajare, inclusiv pe piaţa liberă a muncii.

utildeco-dragon.jpg

2008

UtilDeco devine unitate protejată

Am început cu 1 angajat şi, la fel ca Făt-Frumos din Lacrimă, am crescut în ultimii ani cât alţii într-o viaţă, am construit clădiri care acum sunt “a 2-a casă” pentru 65 de angajaţi, strategic aşezaţi în 4 centre din România.

Am dezvoltat o unitate protejată ce include ateliere de croitorie şi tipografie, foarte bine utilate, pentru a asigura producţia unor produse cu adevărat calitative, personalizate la comandă până la ultimul detaliu. În 2012, am construit la standarde europene primul depozit de arhivare şi depozitare documente din regiunea Nord-Est. În 2016 am lansat agenţia de turism UtilDeco Travel şi platforma Charity Cash & Carry.

O astfel de poveste merită propriul nume – şi l-am găsit – este UtilDeco, astăzi, cea mai mare unitate protejată autorizată din România şi singurul model recunoscut de Comisia Europeană. Acum, 36 de persoane cu dizabilităţi lucrează la UtilDeco.

Ne lovim des de prejudecăţi care spun că un produs realizat de persoanele cu dizabilităţi nu este de calitate. Râdem, şi ne motivează şi mai mult să demonstrăm că oferim preţuri competitive şi calitate premium.

angela.jpg

2016

Planurile pentru 2017

Suntem aici şi în 2017, iar Fundaţia ADV România continuă povestea cu 18 milioane de euro atrase în comunitate şi 70 de proiecte europene implementate.

Fundaţia ADV România este iniţiatorul Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale – FONSS, înfiinţată în august 2014, având în prezent un număr de 21 de membri, ONG-uri autorizate că furnizori de servicii sociale din Regiunea Nord Est. Preşedinţia primului mandat este deţinută de către ADV România, prin reprezentantul legal, Angela Achitei.

Începând cu iulie 2015, ADV România este membră în Comitetul de Monitorizare al Programului Operaţional Regional 2015-2020 – ADR Nord Est, şi din aprilie 2016, membră a Coaliţiei Anti-sărăcie.

Citeşte mai mult despre Fundaţia ADV România